Rødbankkvartalet i Tromsø

Foto: Trygve Espejord

Oppdrag i Tromsø

Rødbankkvartalet består av tre individuelle bygninger som nylig har blitt forbundet med et overbygg for å danne et sammenhengende kvartal. Vi fikk i oppdrag å sette opp en frittstående pergola utenfor ett av byggene som skulle bli en del av et utendørs serveringsområde for deres besøkende og ansatte. Pergolaen skulle ikke bare tilføre funksjonalitet, men også bidra til å bevare bygningens karakter og estetikk.

Estetisk sett ble pergolaen en naturlig forlengelse av bygningens fasade. Vi tok hensyn til fargevalget for å sikre at den harmonerte med omgivelsene og matchet vindusrammene på en elegant måte. Ved å velge en noe tynnere pergolamodell sikret vi et enkelt og pent utseende som ikke tar bort oppmerksomheten fra selve bygget.

Viktige krav å ta hensyn til

Det største kravet for å kunne sette en pergola utenfor dette gamle ærverdige bygget, var at vi ikke festet konstruksjonene over brystningen på bygget. Løsningen her ble at vi produserte en selvbærende stålkonstruksjon med stag som bæring for pergolaene. Resultatet ble en frittstående pergola som kunne stå på egne bein, uten å være festet til bygningens fasade.

Formålet med den frittstående pergolaen var å skape et behagelig utendørs serveringsområde som kunne benyttes uavhengig av værforhold. Med montering av varmelamper ble området også egnet for bruk om høsten og tidlig på våren. Vi rammet også inn uteområdet med hev og senk glass fra Svalson, som gir beskyttelse mot vind på de ekstra utfordrende dagene. Vårt mål var å skape et miljø der besøkende kunne nyte mat og drikke i et beskyttet og sjarmerende utendørsområde.

Nøkkeldata

Lokasjon
Tromsø
Tidrom
2023
Entreprenør
Sparebank 1 Nord-Norge
Leverandør
Solskjermingsgruppen Ringfoss AS
Prosjektleder
Martin Bakk Andersen
Arkitekt
NIELSTORP+ arkitekter
Produkt(er)
Suntech frittstående pergola og Ultron varmelamper