De siste årene har zip screen blitt mer og mer populært, for dem som trenger utvendig solskjerming for større og mindre bygg. Det finnes forskjellige trender også innen solavskjerming, men zip screen er absolutt ingen døgnflue. Dette spesielle produktet dekker et helt eget behov innen utvendig solskjerming, og er garantert kommet for å bli. Her får du vite mer om hva zip screen er, og hvilke fordeler det har å montere slike.

Så, hva er egentlig en zip screen?

Som det engelske navnet antyder, er zip screen en type skjerm som er festet langs sidene av vinduet med en slags hurtiglås. Det er en utvendig løsning for solskjerming, som kan heises opp eller ned etter behov. På mange måter har en zip screen samme formål som en markise, men den henger tett inntil vinduet i stedet for å fungere som et tak. Zip screen består av en screenduk og en kasse som holder screenen på plass.

Selve produktet er laget av enten hullvevd polyesterduk eller pvc-belagt glassfiber. Dette demper solstråler og innsyn, men sperrer ikke for utsynet. Sett innenfra gir en zip screen en mørkere effekt på vinduet, men du kan enkelt se igjennom duken og ut på omgivelsene. På dette området skiller den seg sterkt fra en markise, som alltid vil dekke for utsynet 100% der den trekkes for.

På samme måte som en rullgardin eller markise, vil screenduken også rulles sammen og foldes inn i en kassett øverst ved vinduet, når den ikke er i bruk. De fleste velger en automatisk løsning for dette, men det finnes også mulighet for å trekke den opp og ned uten motor. Når du ønsker det, vil screenen kunne rulles delvis eller helt ned over vinduet for å beskytte mot solstråler og varme.

Fordeler med zip screen

Det at en slik zip screen slutter tett inntil vinduet på begge sider, har flere fordeler som de andre solskjermings alternativene ikke har.

Isolerende effekt av zip screen

For det første vil det gi en klart isolerende effekt mot varmen fra solen. Dette fordi det skapes et stillestående luftlag på utsiden, mellom zip screenen og vinduet, noe du ikke oppnår ved innvendig solskjerming.

Utsyn samtidig som den utvendige solskjermingen skjermer for innsyn

Screenduken skjermer ikke bare for soloppvarming av boligen eller bygget, den skjermer også for innsyn. Det ikke mange vet er at screenduken også gir flott utsyn! Det er ikke så stas å dekke til alle vinduene dine på sommeren, men det må ofte gjøres for å skjerme for solstrålene. Nå slipper du mørke og innesperret rom, for med screenduken kan du nyte utsikten.

Duken på screenen reflekterer solstrålene slik at man kan se ut gjennom duken på sommeren. Husk at duken reflekterer der det er mest lys, slik at på vinteren vil det være motsatt. Når det er mørkt ute og lyst innendørs vil screenen ha innsyn på grunn av forskjellene i lyset. Vi anbefaler derfor å kombinere zip screen med innvendig solskjerming, dersom du vil forhindre innsyn. Vi har også duker til zip screen som ikke har noe innsyn, men da får du heller ikke utsyn.

En zip screen tåler mye vind

I tillegg er en zip screen langt mer robust når det kommer til vær og vind. Den er festet tett inntil vinduet på tre sider, og holdes derfor stram hele tiden. Den vil takle hardt vært langt bedre enn markiser. En tradisjonell markise kan lett bli ødelagt i harde vindkast. Med sin løst utstikkende del henger markisen nesten som et seil i luften. Vinden kan få tak i den store overflaten på markiseduken og løfte den, ødelegge armene som holder den oppe, og rive hull i duken om den er tynn eller gammel. (Dette er grunnen til at det er lurt å ha vindsensor tilkoblet markisemotoren din!)

Har du derimot en god kvalitetsutgave av zip screen, kan den bli værende ute i selv sterke vindkast. Det finnes svært gode duker til zip screen, og de fleste tåler skikkelig norsk ruskevær i mange år før du trenger gjøre noe med dem.

De mest robuste låsemekanismene til zip screen holder duken så tett og fast inntil vinduet at heller ingen mekaniske deler slamrer i vinden.

Et estetisk valg

En annen viktig grunn til å velge zip screen for ditt bygg, er rett og slett at det er pent. Det at solskjermingen tilpasses og festet inntil hvert eneste vindu, og ikke stikker ut, gjør at fasaden får et rent og ryddig uttrykk, med diskret skjerming mot sol. Zip screen fremstår ofte så integrert i helheten, at man fra utsiden rett og slett ikke legger merke til at det er noe solskjerming på bygget i det hele tatt.

Lett å vedlikeholde

I tillegg krever zip screens lite vedlikehold. Dette er holdbare og slitesterke produkter som varer i årevis. For et stort kontorbygg med mange vindusflater er akkurat dette poenget lurt å ha i bakhodet, når du skal velge løsning for solskjerming.

Zip screen og smarthus-app

Har du en app eller flere som gjør huset ditt smart, finnes selvsagt muligheter for å koble til motorisert styring av dine zip screens. Vi benytter de beste leverandørene til våre automatiske løsninger for zip screen og annen solskjerming. Her finnes enkle og lettstyrte apper som du laster ned med et lite klikk. Vi har en rekke eksempler å vise deg – spør oss veldig gjerne om konkrete referanser og lenker til videoer med produktdemonstrasjon.

Det har aldri vært så lett som det er nå å få et ideelt inneklima! Teknologien til dette er både avansert og brukervennlig. Dessuten er den skikkelig gøy å bruke…

Hvordan finner jeg en pris på zip screen for mitt vindu?

Dette er naturlig nok et mye stilt spørsmål. Dessverre er det ganske vanskelig å svare på generelt, selv om vi får vite de eksakte målene på vinduet ditt. Når det gjelder zip screen og pris, er det bare en av mange ting som spiller inn. Dette er ikke et typisk produkt du kan kjøpe i en nettbutikk – her bør vi planlegge litt.

En ting er prisen på selve produktet, altså hvilken kvalitet du skal velge – her får du nemlig det du betaler for. En dyrere duk vil holde lengre og tåle mer vind. På samme måte vil en dyrere og mer solid låsemekanisme holde duken fastere ved uvær, og slamre og slites mindre av samme grunn. Vi må altså vite ikke bare målene på vinduet, men også hvor værhardt det er akkurat på dette vinduet.

I tillegg kommer selve monteringen. Er det på bakkenivå, eller trenger vi kanskje leie stillas? Det blir selvsagt dyrere med sistnevnte, men vi vil uansett alltid hjelpe deg å finne den beste løsningen for deg. Kanskje ligger de største vinduene dine i le, og du kan bruke en billigere duk her? Bare spør våre fagfolk – de er løsningsorienterte og har lang erfaring.

Kontakt Solskjermingsgruppen for en samtale og et tilbud! Vi kommer med glede på befaring, om det trengs.