Den klart mest brukte løsningen for solskjerming på større næringsbygg, er utvendige persienner. Dette er ikke uten grunn. Med utvendige persienner får du en suveren beskyttelse mot direkte sol, samtidig som du kan regulere innslippet av lys. Allikevel er det ikke bare næringsbygg som velger dette produktet – fler og fler velger også utvendige persienner til sine boliger. De siste årene har det blitt mange lekre løsninger å velge mellom, for deg som setter pris på persienner med god design.

Hva er egentlig utvendige persienner?

Mange er kanskje fra før av kjent med innvendige persienner av tre, og det er samme prinsippet som brukes utvendig. Her er det altså en serie tverrliggende lameller, men som regel i aluminium, montert sammen med snorer og festeanordninger. Lamellene henger over hverandre som en gardin. De kan heises opp eller ned, og lamellene kan vris og vinkles slik at de enten ligger tett inntil hverandre vertikalt og ikke slipper inn lys, eller gradvis mer horisontalt med åpning i mellom.

Øverst på en utvendig persienne vil det som regel være en kassett, som beskytter lamellene mens de ikke er i bruk.

Utvendige persienner næringsbygg

Fordeler med utvendige persienner

Enkel regulering av dagslys

Lamellene i en persienne gjør at lysfordelingen blir lett å kontrollere. Med et enkelt grep innenfra, kan du vinkle persiennen slik at du øker eller minsker innslippet av dagslys. Selv med direkte sol blir du ikke blendet, og du kan fremdeles se ut med riktig vinkel på lamellene. Dette prinsippet er det samme på både innvendig og utvendig persienne. Er det overskyet eller mørkt, og du ikke behøver solskjerming, er det enkelt å heve en utvendig persienne. Den folder seg sammen øverst, og legges nesten ikke merke til når den ikke er i bruk.

Hindrer ikke ventilasjonen

Selv om du stopper solens stråler, får du ventilert på varme dager om du ønsker å ha et åpent vindu. Mellom lamellene i en utvendig persienne kan luften passere fritt, og gjøre kontoret eller oppholdsrommet ditt svalt og behagelig.

Svært god temperaturregulering med utvendige persienner

Det at lamellene henger på utsiden, hindrer solen i å varme opp selve vindusflaten. Dette har rett og slett en isolerende effekt. Her er en merkbar forskjell mellom utvendige og innvendige persienner!

Tåler vær og vind best

Høye næringsbygg har ofte mye vind oppe i etasjene. Det er derfor du som regel ser at disse byggene velger utvendige persienner på sine fasader, og ikke markiser. De mest robuste persiennene til utvendig bruk, tåler veldig mye, og holder lenge uten særlig vedlikehold.

Fjernstyring eller manuell håndtering

Alt etter hva ditt behov er, kan den aktuelle bygningen få en godt tilpasset løsning for regulering av persienner. Det er svært lettvint med en elektrisk og motorisert løsning, som justerer din persienne raskt og effektivt. Har du en smarthus-løsning, kan du koble sammen de automatiserte motorene, og kontrollere ett og ett rom med en app. Det finnes også noen veldig gode sensorer du kan koble til automatikken, som sjekker lys og vind, og regulerer lysinnslippet helt av seg selv. Slik kan du bare sette opp de innstillingene du liker best, og la automatikken håndtere resten.

Liker du best å ha all kontroll selv, eller ikke har budsjett til automatiserte løsninger, er det selvsagt mulig å montere en tradisjonell manuell regulering på den utvendige persiennen din. Dette er den løsningen for utvendige persienner som gir klart lavest pris.

Brukervennlighet

En utvendig persienne er svært enkel å bruke. Både hev/ senk og vinkel på lamellene justeres med et par enkle grep.

Et estetisk valg

Fasaden fremstår helhetlig og ren. En utvendig persienne tar liten plass, og blir nesten usynlig når den ikke er i bruk. Det er ingen utstikkende elementer som det blir ved for eksempel en markise.

Ulemper ved utvendige persienner

Her kan vi bare komme på én ulempe: Rengjøring kan være litt vanskelig om persiennene henger høyt oppe i etasjene. Står bygningen et sted hvor det for eksempel er mye trafikkstøv eller annen forurensning, kan dette samle seg på lamellene over tid. Trikset her vil være å velge en farge på persiennene hvor dette ikke vil være så synlig, og heller ta en grundigere rengjøring i forbindelse med annet vedlikehold.

Hva kan du velge mellom, for persienner utvendig?

Utvalget er ikke like overveldende som for innvendige persienner, men det er en god del alternativer for alle typer stiler. Det er for det meste to størrelser på selve lamellene, en smal og en bred, 50 eller 80 millimeter. Den bredere og mer robuste versjonen, kommer som regel med skinner på sidene til å heise persiennen opp eller ned. Denne løsningen er svært trygg og værsikker, og gjør at den utvendige persiennen ikke slamrer i vinden.

De to forskjellige breddene kommer nok i forskjellige kvaliteter fra de forskjellige leverandørene, men stort sett alle er produsert i aluminium. Aluminium er et lett, sterkt og vedlikeholdsfritt metall, som egner seg svært godt til utvendige produkter.

I tillegg til bredde på lamellene kan du velge mellom forskjellige farger på lakken, og mellom forskjellige oppheng og styringssystemer. Slik kan du få en løsning som er helt skreddersydd.

Utvendige persienner på næringsbygg

Hva koster utvendige persienner?

Dette er litt vanskelig å si uten å vite litt mer om ditt bygg. Persiennene må tilpasses akkurat dine vindu, så dette gjøres alltid på mål. Før du ber oss om et pristilbud, bør du også ha en idé om hvor robuste persienner du trenger, og om du vil ha automatisk opptrekk og regulering, eller gjøre det manuelt. Det finnes billige utvendige persienne-produkter i noen nettbutikker, men før du kaster deg på slike tilbud bør du ha målt opp alle vinduene dine, og funnet ut hvordan du skal få montert det hele. Hvis ikke kan det vise seg å ikke bli så billig som du trodde.

Vi i Solskjermingsgruppen bistår deg mer enn gjerne, om du trenger forslag til pris og innspill til løsninger for utvendige persienner. Om du trenger en løsning for to eller to hundre vindu, kan du alltids få et bra tilbud hos oss!

Befaring

For å kunne gi deg en realistisk pris på utvendige persienner, er det beste at vi kommer en tur og måler opp vinduene på ditt bygg. Slik vet du at dine behov blir tatt på alvor. Vi har lang erfaring, og dyktige montører, som setter opp din solskjerming profesjonelt og raskt, uansett om du går for utvendige persienner eller en annen løsning.