Solskjermingsgruppen ser at det er stadig flere som ønsker å investere i solskjerming for å øke kvaliteten og bruksarealet på uteplassen sin. Vi anbefaler som regel produktene: pergola eller terrassemarkise til disse kundene, men opplever også at flere er usikre på hva forskjellen mellom disse produktene er. I denne artikkelen tar vi for oss forskjellen med de ulike produktene, i tillegg til å forklare fordelene og ulempene med en pergola og terrassemarkise.

pergola markise forskjell

Terrassemarkise: et fleksibelt tak som skjermer godt for sol og regn

I Norge har terrassemarkiser vært benyttet i flere tiår som avskjerming mot sol, regn og vind. På solfylte dager gir terrassemarkisen god skygge og dekning fra de sterke solstrålene, slik at man kan nyte uteplassen komfortabelt. Dersom markisen er montert ovenfor vinduer vil markisen gi skygge som minsker oppvarmingen av boligen. I Norge kan været fort skifte fra å være en strålende solskinnsdag, til at det plutselig blir en regnskur. Da er det praktisk å ha en terrassemarkise på uteplassen, slik at familiemiddagen ikke blir ødelagt av regnskuren. Våre terrassemarkiser er laget av vanntett stoff, slik at markisen fint kan være ute i slike tilfeller. Solskjermingsgruppen produserer både egne markiser her i Norge, men importerer også terrassemarkiser fra den ledende produsenten Warema fra Tyskland.

Fordeler og ulemper med terrassemarkise

Noen av de største fordelene med å velge en terrassemarkise for uteplassen din er at den skjermer godt for både sol og regn, gir fleksibilitet på uteplassen og at den kan trekkes enkelt inn i fasaden. Når markisen er utslått vil det ikke være noen gjenstående konstruksjoner rundt markisen, slik at skjermingen går over et åpent område. Når markisen ikke er i bruk kan den enkelt skjules i en kassett eller dekkbrett. Vi i Solskjermingsgruppen tar stor stolthet i at våre markiser har svært høy kvalitet og er veldig robuste. Dette gjør at våre markiser tåler en del påkjenning og har lang levetid.

En terrassemarkise tåler ikke like mye vind som en pergola

På den andre siden er det viktig at man er klar over at en terrassemarkise ikke tåler sterk vind. Markisene blir montert i fasaden og har ingen andre støttekonstruksjoner enn markisearmene. Det er derfor viktig at markisen blir tatt inn ved sterk vind eller mye regn. Dersom terrassemarkisen ikke trekkes inn i sterk vind står man ovenfor en risiko at markisearmene kan knekke. Om dette skjer har Solskjermingsgruppen et godt serviceteam som kan reparere markisen ved eventuelle skader. Vi gir også god opplæring til kundene våre slik at de står i mindre risiko for å skade markisen. Det er viktig for oss at våre kunder er klar over hvilke forhold som gir en risiko for å ødelegge markisene. En vindføler kan også monteres på markisen slik at markisen automatisk trekkes inn ved vindforhold som utgjør en risiko.

Pergola: et helt nytt bruksrom på uteplassen

Det er flere som ønsker seg en uteplass de kan nyte i all slags vær – selv sterk vind og mye regn. Solskjermingsgruppen ser også at det er økt etterspørsel etter bevegelige vegger, lys og varme på uteplassen. Vårt råd til disse kundene er å se etter en pergolaløsning til sin uteplass.

Pergola har blitt veldig populært i Norge de siste årene og etterspørselen etter dette produktet har økt enormt i privatmarkedet. Pergolaer ble først benyttet på hoteller og restauranter, men har senere også blitt førstevalget for privatkunder. Flere ønsker seg en pergola på uteplassen sin for å skape et nytt uterom som skjermer for sterk vind, sol og regn. Kombinerer du en pergola med bevegelige vegger, varmelamper og lys får man et fantastisk uterom som kan nytes nesten året rundt.

pergola hage

Profesjonelle pergolaer i høy kvalitet og lekkert design

Solskjermingsgruppen jobber tett med hotell- og restaurantnæringen i Norge og vi samarbeider godt med de største aktørene i markedet. Pergolaene som vi bruker på profesjonelle uteserveringer er de samme pergolamodellene som vi bruker til våre privatkunder. Vi er stolte av kvaliteten på våre pergolaer og mener de er det beste markedet kan tilby. Pergolaene våre blir produsert i Italia av den verdenskjente produsenten Pratic, som har vunnet flere priser for designet og kvaliteten på produktene sine. Pratic har også en rekke patenterte løsninger på sine pergolaer, noe som gir pergolaene en helt unik kvalitet. Pergolaene fra Pratic har svært lang levetid og vi opplever generelt at kundene våre er svært fornøyde med pergolaene fra Pratic.

Pergolasystem med bevegelig tak, vegger, lys og varme

En pergola består av en fast konstruksjon og et tak, som enten består av en PVC duk eller lameller. Siden duken er laget av PVC har denne mye lenger levetid enn akrylduk, som er vanlig å bruke på terrassemarkiser. Det er også svært vanlig å kombinere pergolaen med vegger og varmelamper, som monteres fast inn i konstruksjonen – dette kaller vi et pergolasystem.

Som privatkunde hos oss vil du få den samme oppfølgingen og de samme produktene som de profesjonelle uteserveringene og hotellene i Norge bruker. Se våre referanser på uteserveringer her.

En pergola tåler sterk vind og mye regn

Den største fordelen med å velge en pergola fremfor en terrassemarkise er at pergolaen tåler røffere vær. Pergolaen har en sterk konstruksjon som er montert fast i bakken/terrassen, som gjør at den tåler sterke vindkast opp til styrken av en storm. Duken er også godt spennet fast med spiler i konstruksjonen, slik at vind eller regn ikke trekker igjennom duken. Når duken trekkes inn, folder duken seg som et trekkspill og gir stor åpning i taket. Noen pergolaer tåler også snøfall, men disse har tak av lameller og ikke duk. Vi anbefaler ikke at man bruker en pergola med tak av duk når det snør. En pergola med lamelltak kan også enkelt åpnes og lukkes helt ved at lamellene trekkes inn eller ut.

Pergolaen Brera fra Pratic har lamelltak og tåler snøfall – les mer om denne modellen her

Varme og lys i pergolaen

Varmelamper kan monteres i konstruksjonen på pergolaen, slik at de går sømløst inn i systemet. Varmelampene våre er fra den Tyske produsenten Solamagic og gir svært god varmespredning. Pergolaen varmes godt opp av varmelampene, spesielt dersom man har veggene og taket på pergolaen nede når varmelampene er på. I spilene på konstruksjonen kan det også monteres LED lys, som kan settes i mange ulike farger. LED lysene gir en fantastisk fin atmosfære i pergolasystemet når kveldsmørket legger seg.

Moderne og stilige pergolaer

En pergola passer spesielt godt til moderne arkitektur, men pergolaene kan også tilpasses eldre trehus. Vi har svært mange ulike pergolamodeller, både i metall og i treverk. Dette gir rom for å forme uteplassen og det arkitektoniske utrykket etter kundens ønske. Pergolaene lakkeres også i mange ulike farger slik at vi kan fargematche huset/bygningens fasadefarge. Da ser det ut som at pergolaen kommer ut av huset og gir en god harmoni i arkitekturen. Duken kan også ha forskjellige farger, men de vanligste fargene er hvit, beige eller sort. Spilene i duken kan også spesialtilpasses slik at de enten blander seg inn med duken eller skaper en kontrastfarge mot duken. Et eksempel på dette er å ha en hvit duk, men med sorte spiler. Her er mulighetene mange for å spesialtilpasse pergolasystemet etter kundens ønske!

Pergola med hvit duk og hvite spiler

Søknad om bygging ved utforming av pergolasystem

Avhengig av pergolaen plassering og utforming kan det være behov for byggemelding eller fasadeendring. Vi i Solskjermingsgruppen har god erfaring med å foreta beslutninger på om pergolaen er søknadspliktig, så det vil vi gi beskjed til kunden om. Dersom det er behov for å melde og søke om bygging bistår Solskjermingsgruppen kunden i denne prosessen.

Serviceteam ved uhell og skader

Om du er uheldig og skader pergolaen eller fjernkontrollen er det viktig for deg som kunde å ha tilgang til service, slik at feilen kan bli fikset så fort som mulig. Vi har et dyktig team av konsulenter, montører og servicemedarbeidere som har god kunnskap i pergolamodellene våre. Ved potensielle skader av pergolaen vil serviceteamet vårt være raskt tilgjengelig for utbedring av eventuelle reparasjoner.

Kontakt oss for mer informasjon og uforpliktig tilbud

Vi i Solskjermingsgruppen håper denne artikkelen ga litt innsikt i hva som er best for din uteplass. Vi har et godt team av konsulenter som har mye kunnskap om produktene, så ikke nøl med å ta kontakt med oss om du ønsker å vite noe mer.

Du kan se flere bilder og referanser av våre leveranser her.