Dagens boliger og nybygg har en hyppigere bruk av skråvindu, trekantvindu og andre spesialvinduer enn tidligere. Dette øker også etterspørselen etter solskjerming for slike vinduer, men hvorfor er det så få alternativer? Hva burde du tenke over før du velger hvilken type solskjerming du skal ha? Er innvendig eller utvendig solskjerming for skråvindu best?

Det er utfordrende å lage solskjermingsløsninger til skråvindu og trekantvindu, noe som fører til få alternativer å velge imellom. Det finnes ett alternativ for utvendig solskjerming: utvendige persienner for skråvindu og to alternativer for innvendig solskjerming: plisségardiner og lamellgardiner.

Utvendig solskjerming for skråvindu, trekantvindu og spesialvindu

Utvendige persienner gir en suveren beskyttelse mot direkte sol, samtidig som du kan regulere innslippet av lys. Dette beskytter boligen eller næringsbygget for soloppvarming og forstyrrende sollys i hverdagen.

Utvendige persienner for skråvindu

Det er svært få persienneprodusenter som har løst utfordringen med å skape utvendig solskjerming for skråvinduer, grunnet de store spesialtilpassningene og logistikken rundt funksjonaliteten. Vår leverandør WAREMA i Tyskland er en av de få produsentene som har løst gåten og skapt utvendig solskjerming til skråvinduer. Solskjermingen kan i likhet med andre persienner for rektangulære vinduer åpnes/lukkes enkelt via en fjernkontroll eller veggsender. Lamellene på persiennen kan også vinkles for å regulere lysinnslippet inn i boligen eller næringsbygget.

Hvor mye koster utvendige persienner for skråvindu?

Utvendige persienner for skråvindu er et kostbart produkt, grunnet den krevende produksjonen og prosjekteringstiden som går med for beregninger av mål. Dette er et helt unikt produkt som trenger nøyaktig måling, prosjektering, produksjon og montasje. De motoriserte og håndlagde persiennene er produsert i Tyskland og holder svært høy kvalitet. Prisen på skråpersienner varierer etter størrelse på vindu, vinkelgrad og farge. Det er fritt fargevalg på lakkerte deler som braketter og dekkasse.

Som et priseksempel vil en utvendig persienne for skråvindu koster vanligvis fra 45.000 kr.

Nøyaktige mål og vinkler for solskjermingen til skråvindu

Persienner for skråvindu og andre spesialvindu må spesialtilpasses i enda større grad enn solskjerming til rektangulære vinduer. Det avanserte mekaniske operativsystemet må tilpasses etter hvert vindus vinkel og størrelse. Denne unike løsningen skaper en nøyaktig og smidig solskjermingsløsning til trekantvinduer, skråvindu og andre spesialvindu.

Innvendig solskjerming for skråvindu, trekantvindu og spesialvindu

Når det kommer til innvendig solskjerming har Solskjermingsgruppen to ulike alternativer for skråvindu, trekantvindu og andre spesialvinduer. Den innvendige solskjermingen hindrer forstyrrende sollys og innsyn inn i boligen eller næringsbygget, i tillegg til å minske litt av soloppvarmingen.

Plisségardiner som innvendig solskjerming til skråvindu

Det første alternativet for innvendig solskjerming for skråvindu er plisségardiner. En plisségardin monteres på den øverste kammen og slippes ned som en vifte for å skjerme for solen. Det er begrenset hvor stort vinduet kan være, grunnet den kompliserte teknikken til plisségardinen.

Les mer om plisségardiner her

innvendig solskjerming
solskjerming lamellgardiner

Lamellgardiner som innvendig solskjerming til skråvindu

Lamellgardinen er et flott alternativ for innvendig solskjerming til skråvindu, grunnet at lamellene kan dekke en stor vindusflate. Ved skråvindu monteres lamellene på solskjemingen på den loddrette karmen, slik at man enkelt kan åpne og lukke solskjermingen.

Les mer om lamellgardiner her

Innvendig solskjerming hindrer ikke soloppvarming

Det er viktig å poengtere at dersom ønsket er å minske oppvarming av bolig eller bygg, vil utvendig solskjerming være en bedre løsning. Utvendig solskjerming hindrer oppvarmingen i en mye større grad enn det innvendig solskjerming gjør, selv om at innvendig solskjerming også minsker soloppvarmingen. Forskjellen mellom disse er at utvendig solskjerming reflekterer bort solstrålene og absorberer opp nærmest 90% av den potensielle soloppvarmingen. På den andre siden vil innvendig solskjerming ikke begynne sin solsbeskyttelse før solstrålene allerede har trengt igjennom vinduene og inn i boligen, så det er naturlig at dette ikke har like god effekt som utvendig solskjerming. Det skal sies at innvendig solskjerming også skjermer for solstråler, noe som kan oppleves som veldig varmt dersom de skinner rett på en person.